22 april 1964
Rookworst en bier
Eerst snapte de heer Bekker (destijds kok bij HEMA Beursplein) niet helemaal wat zijn chef bedoelde, toen die zei dat de HEMA een feestje zou geven in de Doelen. Meer dan een betonnen skelet stond er immers nog niet.
Wel was inmiddels het hoogste punt bij de bouw bereikt. Bekker: ‘Mijn chef en ik maakten een plan de campagne. Rookworst met bier moest het worden. In een vrachtwagen reden we grote soepketels, waarin we de worsten warm hielden, en kratten bier richting de Doelen. Via de bouwlift kregen we die ongeschonden naar boven, waar de viering plaatsvond op een grote, betonnen plateau zonder omheining. Van wat schragen en planken bouwden we ter plekke een buffet, waar de werklieden in de rij mochten aansluiten voor een halve rookworst en een biertje. Het ging erin als koek. Tijdens het eten en drinken werden ze toegesproken door de burgemeester, die zelf ook een aperitiefje nam. Mijn chef en ik namen ook gauw een hap en een slok, voordat we aan de tweede ronde begonnen. Het was koud daarboven, meer en meer arbeiders kwamen hun handen warmen aan onze soepketels, en visten er dan snel nóg een halve rookworst uit. Die was binnen de kortste keren op. Nog altijd kijk ik met plezier terug op deze gebeurtenis. Het was een leuke middag met spijs en drank en een waarderend schouderklopje van de baas. Bovendien verscheen er de volgende dag een stukje in de krant met een foto van ons erbij.’
foto: Hoogste punt de Doelen bereikt, toespraak wethouder van Kunstzaken mej. mr. J. Zeelenberg © Jean Smulders. Bron: gahetna.nl
Ook een verhaal? Stuur het ons!