Proefconcerten in de Doelen
De Grote Zaal van de Doelen wordt internationaal geroemd om zijn goede akoestiek. Aan de grote opening in 1966 gingen uitgebreide geluidstesten vooraf. Hoe ging dat in zijn werk?
Op 14 mei 1940 rukken Duitse bommen het hart uit Rotterdam. Ook de Doelen, aan de Coolsingel, wordt verwoest. Terwijl de stad nog smeult, wordt drie dagen na het bombardement al gewerkt aan plannen voor een nieuwe stad. Zware jaren van wederopbouw volgen. De bouw van een gebouw bestemd voor cultuur (en niet voor wonen of werken) wordt als een kantelpunt beschouwd.
De Grote Zaal van de Doelen wordt internationaal geroemd om zijn goede akoestiek. Aan de grote opening in 1966 gingen uitgebreide geluidstesten vooraf. Hoe ging dat in zijn werk?
In 1965, een jaar voor de opening, werd de akoestiek van de Grote Zaal al uitvoerig getest. Zo gaf het Christelijk Residentie Mannenkoor een optreden voor een lege zaal, zodat technici konden beoordelen of er nog wat aan de akoestiek moest worden gedaan.
Bij de Dienst Stadsontwikkeling werkten in de jaren na de oorlog vele architecten aan de wederopbouw van de stad. Ingeborg van 't Hoogerhuijs maakte als stedenbouwkundige voorlichtster de totstandkoming van de Doelen van dichtbij mee.
Oorspronkelijk zou de Grote Zaal van de Doelen maar liefst 3000 stoelen krijgen.
De vader van Wim Ouwerkerk was ten tijde van de bouw van de Doelen directeur van de Rotterdamse Marmer Industrie. Destijds één van de grootste marmerbedrijven van Nederland. Waar kwam al dit marmer vandaan en waar werd het voor gebruikt?
Iedere herinnering aan de Doelen is voor ons waardevol.
Stuur daarom uw herinnering!In 1965 was het een drukte van jewelste op de bouwplaats van de Doelen. Iedereen was zo druk dat het niemand opviel dat er een jongeman rondliep op de bouwplaats.