De Doelen

01 januari 1965

Bouwblunders

Wie afstevent op een jubileum, heeft de neiging vooral terug te kijken op de vele hoogtepunten. Toch waren er in vijftig jaar de Doelen ook minder glamoureuze momenten. Zo gebeurden er tijdens de bouw soms vreemde dingen.

Zoals bij elk complex bouwproces, ging bij het bouwen van de Doelen niet alles in één keer goed. Eens in de zoveel tijd beleefde zowel de directie van de Doelen als de aannemers slapeloze nachten. Omdat men vergeten was rekening te houden met het hoofdschakelbord (het bord van waaruit de electrische energie door het gebouw verdeeld wordt), bijvoorbeeld, en een hele muur moest worden weggebroken om het bord alsnog op de gewenste plek te kunnen installeren. Maar het kon erger. Het debacle met de kristallen verlichtingsarmaturen zal Wouter van den Bos (81 jaar, gepensioneerd) nooit vergeten. Maar liefst 36 jaar lang werkte hij bij Batenburg B.V., het electrotechnische installatiebedrijf dat verantwoordelijk was voor alle licht-, kracht- en geluidsinstallaties in de Doelen, toen hij zijn ontdekking deed. ‘Het waren lampen van anderhalve bij anderhalve meter, enorme gevaartes,’ vertelt hij. ‘Zodra je ze aandeed, kwamen er grote, lichtgevende hakenkruizen tevoorschijn. Vooral als je er precies onder stond, zag je het heel duidelijk. Onvoorstelbaar!’ Hoe dit had kunnen gebeuren? ‘De armaturen waren gemaakt in een gevangenis in Oostenrijk, waar ook een aantal nazi’s hun detentie uitzaten. Hoe dan ook, met grote spoed hebben we een aantal monteurs richting de Doelen gestuurd om de armaturen zo snel mogelijk te verwijderen en te vervangen.’

Tja, ook díe verhalen horen bij de geschiedenis van vijftig jaar de Doelen in Rotterdam. Verhalen waar je vijftig jaar later nog steeds buikpijn van zou krijgen.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Optreden voor een lege Grote Zaal

Optreden voor een lege Grote Zaal

In 1965, een jaar voor de opening, werd de akoestiek van de Grote Zaal al uitvoerig getest. Zo gaf het Christelijk Residentie Mannenkoor een optreden voor een lege zaal, zodat technici konden beoordelen of er nog wat aan de akoestiek moest worden gedaan.

Lees meer
Afbeelding bij Rookworst en bier

Rookworst en bier

Het was 1964. Iedere dag werkten tientallen bouwvakkers aan het Kruisplein, waar langzaam maar zeker een nieuw concertgebouw verrees. Toen het hoogste punt bereikt werd, was het tijd voor een feestje. En hoe vier je zoiets nou goed?

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Een blinde boeking

Een blinde boeking

Fenex, de Nederlandse branchevereniging van expediteurs en logistieke dienstverleners, haalde eind jaren 90 een groot internationaal congres naar de Doelen nog voordat de Willem Burger Zaal gebouwd was. Een blinde boeking.

Lees meer
Afbeelding bij Bloopers tijdens de bouw

Bloopers tijdens de bouw

Normaliter bouwde Goos Verbaas scheepsonderdelen, maar in 1966 werd de timmermanswerkplaats voor andere doeleinden gebruikt. De Rotterdamse Droogdok Maatschappij, waar hij werkte, kreeg de opdracht om onderdelen te maken voor het concertgebouw.

Lees meer

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.