De Doelen

09 juli 1962

Eduard Flipse slaat de eerste paal van de huidige Doelen

Dirigent Eduard Flipse, na het bombardement groot voorvechter van de huidige Doelen, slaat de eerste paal van het gebouw.

Het bombardement van 1940 vernietigde de historische kern van Rotterdam en daarmee ook de voormalige Doelenzaal aan de Coolsingel. Al vanaf het begin van de oorlog werd er gepraat over een nieuwe concertzaal ter vervanging van de verwoeste Doelenzaal. Uiteindelijk kregen de gebroeders Evert en Herman Kraaijvanger in combinatie met Rein Fledderus in 1955 de opdracht om een muziek- en congrescentrum te ontwerpen met een grote zaal met 2500 en een kleine zaal met 600 plaatsen.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest zat intussen sinds mei 1940 zonder vaste zaal en er werd reikhalzend uitgezien naar concrete plannen voor de bouw van een nieuwe concertzaal. Eduard Flipse, dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest van 1926-1962, is dan ook een groot voorvechter geweest van de bouw van de huidige Doelen. Op 9 juli 1962 sloeg Eduard Flipse de eerste paal voor de huidige Doelen. 

© de Rooy
‘Heel Rotterdam was er bij toen Eduard Flipse vanmorgen in de stralende zon de eerste groen-wit geverfde paal hielp slaan voor het concertgebouw dat tussen de Kruiskade en het Weena zal verrijzen.
– De Nieuwe Rotterdamse Courant
Artikel in Rotterdamsch Nieuwsblad over de bouw van de Doelen

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 
Afbeelding bij Optreden voor een lege Grote Zaal

Optreden voor een lege Grote Zaal

In 1965, een jaar voor de opening, werd de akoestiek van de Grote Zaal al uitvoerig getest. Zo gaf het Christelijk Residentie Mannenkoor een optreden voor een lege zaal, zodat technici konden beoordelen of er nog wat aan de akoestiek moest worden gedaan.

Lees meer
Afbeelding bij Rookworst en bier

Rookworst en bier

Het was 1964. Iedere dag werkten tientallen bouwvakkers aan het Kruisplein, waar langzaam maar zeker een nieuw concertgebouw verrees. Toen het hoogste punt bereikt werd, was het tijd voor een feestje. En hoe vier je zoiets nou goed?

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Bouwblunders

Bouwblunders

Wie afstevent op een jubileum, heeft de neiging vooral terug te kijken op de vele hoogtepunten. Toch waren er in vijftig jaar de Doelen ook minder glamoureuze momenten. ‘Zodra je de lampen aandeed, kwamen er grote hakenkruizen tevoorschijn.'

Lees meer

'Bijna iedere Rotterdammer is hier wel eens geweest'

In deze aflevering van het RTV Rijnmond programma Verhalen van Staal en Steen neemt stadshistoricus Paul van de Laar de Doelen onder de loep. Wat is de architectonische waarde van het gebouw en wat is de betekenis van de Doelen voor de stad?

Afbeelding bij Rotterdam viert de stad!

Rotterdam viert de stad!

De viering van 50 jaar de Doelen reikt verder dan de Doelen zelf. Via de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! werd in seizoen 2015-2016 stilgestaan bij 75 jaar wederopbouw, 50 jaar de Doelen en de stad van nu.

Lees meer
Afbeelding bij Een blinde boeking

Een blinde boeking

Fenex, de Nederlandse branchevereniging van expediteurs en logistieke dienstverleners, haalde eind jaren 90 een groot internationaal congres naar de Doelen nog voordat de Willem Burger Zaal gebouwd was. Een blinde boeking.

Lees meer
Afbeelding bij Bloopers tijdens de bouw

Bloopers tijdens de bouw

Normaliter bouwde Goos Verbaas scheepsonderdelen, maar in 1966 werd de timmermanswerkplaats voor andere doeleinden gebruikt. De Rotterdamse Droogdok Maatschappij, waar hij werkte, kreeg de opdracht om onderdelen te maken voor het concertgebouw.

Lees meer

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.