De Doelen

01 september 1963

Leren over akoestiek tijdens stage in de Doelen

Als stagiaire bij TNO-TPD werkte student Hans Vink begin jaren zestig mee aan geluidstesten voor de Grote Zaal in de Doelen. Door die praktijkervaring leerde hij heel veel over akoestiek.

"In 1963 en 1964 was ik stagiaire bij de Technisch Physische Dienst (TPD), onderdeel van TNO en destijds Technische Hogeschool Delft, faculteit Technische Natuurkunde. In die tijd was er een schaalmodel van de Doelen in een schaal van 1:10 in de meethal van de afdeling akoestiek van de TPD. In dat schaalmodel werd getracht om de akoestiek in de werkelijkheid van de Doelen te voorspellen. Dit gebeurde dan door alle geluid in een tien maal hogere frequentie in het model los te laten. Zo konden onder andere de nagalmtijd en de absorptie van geluid in de zaal worden uitgetest.

Omdat die hoge audiofrequenties destijds niet simpel te produceren waren en zeker ook omdat die toen lastig te meten waren moest er voor een deel ook speciale apparatuur worden gebouwd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld audio versterkers, luidsprekers, microfoons en opnameapparatuur zoals bandrecorders. Als elektronicaman was ik onder meer betrokken bij het ijken van voor die tijd dure microfoons die deze ultrasoon geluiden betrouwbaar konden opvangen en ook bij de bouw van versterkers en bandrecorders.

Om wat inzicht te krijgen in de akoestiek kreeg ik in 1964 een studieboek aangereikt van de auteur professor dokter ingenieur C.W. Kosten met de titel Bouwfysica 1. Dat was voor mij als jonge elektronicaman een heftige pil om te lezen, maar daarvan én van de praktijk in de Doelen in die tijd heb ik flink wat van akoestiek opgestoken."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 
Afbeelding bij Optreden voor een lege Grote Zaal

Optreden voor een lege Grote Zaal

In 1965, een jaar voor de opening, werd de akoestiek van de Grote Zaal al uitvoerig getest. Zo gaf het Christelijk Residentie Mannenkoor een optreden voor een lege zaal, zodat technici konden beoordelen of er nog wat aan de akoestiek moest worden gedaan.

Lees meer
Afbeelding bij Rookworst en bier

Rookworst en bier

Het was 1964. Iedere dag werkten tientallen bouwvakkers aan het Kruisplein, waar langzaam maar zeker een nieuw concertgebouw verrees. Toen het hoogste punt bereikt werd, was het tijd voor een feestje. En hoe vier je zoiets nou goed?

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Bouwblunders

Bouwblunders

Wie afstevent op een jubileum, heeft de neiging vooral terug te kijken op de vele hoogtepunten. Toch waren er in vijftig jaar de Doelen ook minder glamoureuze momenten. ‘Zodra je de lampen aandeed, kwamen er grote hakenkruizen tevoorschijn.'

Lees meer
Afbeelding bij Een blinde boeking

Een blinde boeking

Fenex, de Nederlandse branchevereniging van expediteurs en logistieke dienstverleners, haalde eind jaren 90 een groot internationaal congres naar de Doelen nog voordat de Willem Burger Zaal gebouwd was. Een blinde boeking.

Lees meer
Afbeelding bij Bloopers tijdens de bouw

Bloopers tijdens de bouw

Normaliter bouwde Goos Verbaas scheepsonderdelen, maar in 1966 werd de timmermanswerkplaats voor andere doeleinden gebruikt. De Rotterdamse Droogdok Maatschappij, waar hij werkte, kreeg de opdracht om onderdelen te maken voor het concertgebouw.

Lees meer

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.