De Doelen
Foyer Grote Zaal

05 april 1964

Een hele familie betrokken bij de Doelen

Pieter Hennekes was verantwoordelijk voor de bouw van de Grote Zaal. Dochter Annemarie Hennekes vertelt haar herinneringen..

"Mijn vader Pieter Hennekes was uitvoerder bij de Rotterdamse bouwonderneming Voormolen. Voormolen speelde een belangrijke rol bij de bouw van een aantal bekende gebouwen in de Maasstad waaronder de Doelen. Mijn vader was verantwoordelijk voor de bouw van de Grote Zaal. Dat was een flinke klus en een hele grote verantwoording voor een beginnend uitvoerder. Ik zelf was destijds een kleuter maar ik weet nog goed dat er veel over de bouw gepraat werd bij ons thuis. Ook in het weekend ging mijn vader kijken of het allemaal wel goed ging. Tijdens een grote storm is hij gaan kijken of de kraan nog wel overeind stond. Hij was er dag en nacht mee bezig. 

Meerdere keren mochten mijn moeder en ik mee om de vorderingen van de bouw van de Doelen te bekijken. Ik weet nog dat mijn vader ergens hoog in het gebouw liep terwijl mijn moeder en ik beneden op de plek stonden waar later het podium van de Grote Zaal zou komen. Mijn vader heeft toen van bovenaf een foto van ons gemaakt. Ik herinner me dat ik toen mijn pop bij me had, die ging tenslotte overal mee naar toe en dus ging ze ook met mij mee naar de Doelen. Het was echt een hele belevenis. 

De Doelen was echt 'van ons'. Toen de bouw bijna voltooid was gingen mijn ouders naar de proefconcerten en zaten op het beton. Ik herinner me nog de schalen boven het podium. Deze schalen waren voor de weergaven van het geluid. Later zijn die weer weggehaald.

Ook mijn oma heeft nog een kleine rol gespeeld in de geschiedenis van de Doelen. Ze was lid van de huisvrouwengymnastiek. Dat waren de dames die paradeerden op het plein bij de opening van de Doelen. Mijn oma was toen al zestig maar nog steeds heel lenig! Ze moest tijdens de openingsdans een vlag dragen maar ze was zo nerveus dat ze per ongeluk de verkeerde kant op liep met haar vlag. 

Al met al heeft de Doelen een grote rol gespeeld in het leven van onze familie. Nog steeds bezoeken we af en toe een concert in de Doelen. We ervaren het als een heel fijne plek om te komen." 

Foto van gebouw © Kraaijvanger

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 
Afbeelding bij Rookworst en bier

Rookworst en bier

Het was 1964. Iedere dag werkten tientallen bouwvakkers aan het Kruisplein, waar langzaam maar zeker een nieuw concertgebouw verrees. Toen het hoogste punt bereikt werd, was het tijd voor een feestje. En hoe vier je zoiets nou goed?

Lees meer

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.

Afbeelding bij Optreden voor een lege Grote Zaal

Optreden voor een lege Grote Zaal

In 1965, een jaar voor de opening, werd de akoestiek van de Grote Zaal al uitvoerig getest. Zo gaf het Christelijk Residentie Mannenkoor een optreden voor een lege zaal, zodat technici konden beoordelen of er nog wat aan de akoestiek moest worden gedaan.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Bouwblunders

Bouwblunders

Wie afstevent op een jubileum, heeft de neiging vooral terug te kijken op de vele hoogtepunten. Toch waren er in vijftig jaar de Doelen ook minder glamoureuze momenten. ‘Zodra je de lampen aandeed, kwamen er grote hakenkruizen tevoorschijn.'

Lees meer

'In de Doelen maken we waanzinnige dingen mee'

Op 8 januari 2018 namen we na ruim 17 jaar afscheid van directeur Gabriël Oostvogel. In dit filmpje blikt hij terug op de jaren dat hij hier heeft rondgelopen, wat hij het meest gaat missen en wat de Doelen voor hem betekent.

'Bijna iedere Rotterdammer is hier wel eens geweest'

In deze aflevering van het RTV Rijnmond programma Verhalen van Staal en Steen neemt stadshistoricus Paul van de Laar de Doelen onder de loep. Wat is de architectonische waarde van het gebouw en wat is de betekenis van de Doelen voor de stad?

Afbeelding bij Een blinde boeking

Een blinde boeking

Fenex, de Nederlandse branchevereniging van expediteurs en logistieke dienstverleners, haalde eind jaren 90 een groot internationaal congres naar de Doelen nog voordat de Willem Burger Zaal gebouwd was. Een blinde boeking.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Bloopers tijdens de bouw

Bloopers tijdens de bouw

Normaliter bouwde Goos Verbaas scheepsonderdelen, maar in 1966 werd de timmermanswerkplaats voor andere doeleinden gebruikt. De Rotterdamse Droogdok Maatschappij, waar hij werkte, kreeg de opdracht om onderdelen te maken voor het concertgebouw.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer
Afbeelding bij Een kunstijsbaan in de Doelen?

Een kunstijsbaan in de Doelen?

Eind 1968 werd het plan voor een kunstijsbaan op het terrein aan de Kralingse Plaslaan op het laatste moment afgekeurd, een diepe teleurstelling voor vele Rotterdamse schaatsliefhebbers. Zou de Grote Zaal van de Doelen kunnen dienen als alternatief?

Lees meer