09 december 2015
De Doelen wordt rijksmonument
In het culturele seizoen waarin we ons 50-jarig jubileum vieren wordt de Doelen officieel een rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ziet de Doelen als 'tijdloze tempel voor de muzen en als een van de toppers van de wederopbouwperiode'.
Nederland heeft bijna 62.000 rijksmonumenten; dit zijn gebouwen of andere objecten die om hun nationale cultuurhistorische waarde door de rijksoverheid zijn aangewezen als beschermd monument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ziet de Doelen als 'tijdloze tempel voor de muzen en als een van de toppers van de wederopbouwperiode (1940-1965)'.
In 1962 werd de eerste paal van de Doelen geslagen naar een ontwerp van de architecten E.H. en H.M. Kraaijvanger en R.H. Fledderus. Vier jaar later, op de traditionele opbouwdag 18 mei 1966, werd de Doelen geopend. Daarmee werd de Doelen 'het kroonstuk van de wederopbouw'. Niet alleen de architectuur van het gebouw, maar ook die geschiedenis maakt de Doelen nu, 50 jaar later, een rijksmonument. Ook de Gemeente Rotterdam is van mening dat de Doelen een belangrijke markering is in de wederopbouw van de stad Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog.
Op 9 december werden de officiële documenten en het rijksmonumentenbordje overhandigd door Susan Lammers namens de minister van OCW. De plechtigheid vindt plaats tijdens het maandelijks Historisch Wel&Wee Café van het Historisch Genootschap Roterodamum, deze keer op het Muziekplein in de Doelen. Sprekers zijn naast Susan Lammers onder anderen Pex Langenberg (wethouder Cultuur en Monumenten) en Gabriël Oostvogel (directeur-voorzitter de Doelen)
Ook een verhaal? Stuur het ons!