01 januari 1970
'Over het randje'
Marinus Flipse, broer van dirigent Eduard Flipse, kukelde eens tijdens een repetitie met vleugel en al het podium af. Hoe dat kon gebeuren vertelt hoornist Nico van Vliet, die destijds speelde bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Van Vliet is inmiddels met pensioen. Begonnen als hoornist in 1968, diende hij maar liefs 45 jaar voor het Rotterdam Philharmonisch Orkest en speelde op tal van opnames mee. Bij datzelfde orkest was Marinus Flipse pianist. "Als er orkestwerken werden uitgevoerd waar een pianist in nodig was, speelde hij mee" vertelt Van Vliet in een interview met de Doelen uit 2007. "En als er proefspelen of audities waren, begeleidde hij de solisten."
In 1970 zou Marinus Flipse zelf als solist optreden. "Ik meen me te herinneren dat het een solostuk voor piano was van de Franse componist Vincent d’Indy." Bij een solostuk is het gebruikelijk dat de piano vooraan op het podium staat. Dat heeft natuurlijk met klank en zichtbaarheid te maken. Het instrument moet immers goed hoorbaar zijn en het publiek wil de solist graag goed zien. Maar op de dag van het incident was het orkest nog in de repetitiefase. "Ik zat nog een beetje in te spelen toen Marinus Flipse kwam binnenlopen. Waarschijnlijk stond de vleugel niet helemaal naar zijn zin, dus begon hij met de vleugel te schuiven. Misschien uit onzekerheid, of wilde hij de dirigent beter kunnen zien, ik weet het niet. Hij schoof nog wat met die vleugel en toen gebeurde het." Met veel lawaai viel Flipse met de vleugel pardoes van het podium af. "Dat was natuurlijk een ramp. Er was een poot van de vleugel afgebroken en de eerste rij stoelen waren beschadigd."
De repetitie kon niet op tijd beginnen. De vleugel moest opgetakeld worden en het duurde een poos voordat er een nieuwe vleugel op het podium stond. "Het was hilarisch natuurlijk, gesprek van de dag" zegt Van Vliet een beetje gegeneerd. Vernederend moet het zijn geweest voor Marinus Flipse. "Die schaamde zich natuurlijk vreselijk." Het is domme pech. Een opstaand randje aan de omzoming van het podium had het ongeluk kunnen voorkomen. "Dat randje hebben ze er toen aangemaakt en heet sindsdien het Flipserandje."
Foto boven: Marinus en Eduard Flipse / Foto onder: Nico van Vliet zittend op het Flipserandje
Ook een verhaal? Stuur het ons!