De Doelen

03 november 1978

Fascinatie voor dirigenten

Al sinds 1969 bezoekt Joop Bonebakker trouw de Doelen. Bij elk concert groeit zijn fascinatie voor dirigenten. Vanaf zijn vaste stek in de Grote Zaal bewondert en aanschouwt hij grote dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev en Simon Rattle.

Er is één plek in de Grote Zaal die Joop het liefst reserveert als hij een concert bezoekt. "Ik zit altijd aan de Cees en Inge de Bruin Ring links, op de eerste rij en op de eerste twee stoelen vanaf het gangpad. Ten eerste is de akoestiek daar heel goed en ten tweede - en dat is belangrijker - op die plaats zit je op één lijn met de dirigent. Je kunt het gezicht en de aanwijzingen van de dirigent goed zien en van nabij meemaken hoe de orkestleden daarop reageren."

Joop heeft een fascinatie voor orkestdirectie. "Ik vind het heel boeiend wat er gebeurt tussen de dirigent en het orkest. Als het niet klikt merk je dat meteen: dan is het stuk dat wordt gespeeld minder boeiend. Je hebt dirigenten die dicteren en dirigenten die inspireren. Die laatste moet je hebben. Het is niet de taak van een dirigent om te schitteren, hij is dienend aan de muziek. Als een dirigent het orkest kan inspireren en de musici vrijheid geeft gebeuren er prachtige, muzikale  dingen."

Rattle is een belevenis

Eén van de eerste dirigenten die hij meemaakte is Simon Rattle. "Hij was 24 of 25 jaar oud en stuurde een orkest van ervaren musici aan; die mensen gingen voor hem. In die tijd had ik wat minder ervaring, maar concerten onder zijn leiding ervoer ik toen al als belevenissen. Het is moeilijk uit te leggen. Het is de passie; muziek is emotie. Rattle wist het orkest te stimuleren en dat komt over bij het publiek. De zaal was geboeid. Iedereen was muisstil, niemand hoestte of maakte lawaai. Pas toen hij aangaf dat het klaar was, barstte het applaus los."

Ook Yannick Nézet- Séguin maakt een onuitwisbare indruk op hem. Hij mist zelden een concert dat Yannick dirigeert. "Hoe vaak je een stuk ook gehoord hebt, als híj een stuk dirigeert klinkt het vaak compleet nieuw. Hij licht er dingen uit, zoals niemand anders dat zou doen. Door zijn inzicht in de muziek gebeurt er iets met mij. Ik zit dan rechtop in mijn stoel en denk: wat is dit interessant."

Imposante cultuurtempel

Hij hoopt nog lang in de Doelen vanaf zijn eigen plek te genieten. "Dat het Gemeentebestuur van Rotterdam in een periode van wederopbouw rond 1960, de verziende blik had de Rotterdammers zo'n imposante cultuurtempel te geven was een meesterzet zonder weerga. Iedereen die belangstelling heeft voor het groot-symfonisch gebeuren moet minstens één keer het Rotterdams Philharmonisch in de Doelen hebben meegemaakt. De Grote Zaal heeft zo'n prachtige akoestiek. En als de zaal helemaal gevuld is, zindert het."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 

Twin Towers en War Symphonies

Tijdens het Gergiev Festival in 2001 raakten muziek en wereldhistorie innig met elkaar verstrengeld. In dezelfde week dat twee boeings in de WTC torens in New York vlogen werden hier de toepasselijke War Symphonies van Sjostakovitsj uitgevoerd.

Lees meer
Afbeelding bij 'We love you too...'

'We love you too...'

Op 30 november stond Yannick Nézet-Séguin nu niet eens voor zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest, maar voor zijn 'andere orkest': het Orchestre Métropolitain de Montréal. Het werd een warm welkom in Rotterdam.

Lees meer

Yannick Nézet-Séguin treedt aan als chef-dirigent

In 2008 treedt Yannick Nézet-Séguin (1975) aan als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch. De jonge, dynamische dirigent verovert in korte tijd het Doelenpodium. In deze aflevering van MOOIS spreekt Yannick over zijn eerste seizoen in Rotterdam.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Aftermovie Eeuwfeest Schouwburgplein

Op 9 juni werd de 100ste verjaardag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gevierd op het Schouwburgplein. Zo'n 4000 bezoekers genoten van muzikale optredens én de live-vertoning van het Jubileumconcert op groot scherm. Een feest om nooit te vergeten!

Betoverd door het gebouw

In het voorjaar van 1976 bezoeken Henk Uneken en zijn vrouw Corrie voor het eerst de Doelen. Ze raken betoverd door het gebouw en de klankkleur in de Grote Zaal. Een fascinatie die tot op de dag van vandaag is gebleven.

Lees meer
Afbeelding bij Sterallures achter de schermen

Sterallures achter de schermen

De Amerikaanse stersopraan Jessye Norman treedt op 30 oktober 1992 na dertien jaar weer op in Rotterdam. Op het podium van de Doelen geeft ze glans aan Mahlers Das Lied von der Erde. Wat we niet weten is dat daar het nodige divagedrag aan vooraf ging.

Lees meer
Afbeelding bij Berliner sluit jubileumseizoen af

Berliner sluit jubileumseizoen af

Het jubileumseizoen van de Doelen zit erop. Op 18 mei 2016 bestond de Doelen 50 jaar en dit is het gehele seizoen uitbundig gevierd. De afsluiting door de Berliner Philharmoniker was spectaculair: lees hier alles over deze avond.

Lees meer

Een nieuwe chef treedt aan

In deze video introduceert Lahav Shani, de nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zich aan Rotterdam. Tijdens een symbolisch fragment in de Grote Zaal overhandigt Yannick de baton aan zijn jonge opvolger.

Afbeelding bij Een eerste date in de Doelen

Een eerste date in de Doelen

Op 21 februari 1980 speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van David Zinman werken van Mozart, Tsjaikovski, Bloch en Janácek. Een spannende avond voor de heer Kibbel en zijn toekomstige vrouw, want het was hun eerste echte avondje uit.

Lees meer
Afbeelding bij Peter en de wolf: een familietraditie

Peter en de wolf: een familietraditie

In haar kriebelende lamswollen trui bezocht de 6-jarige Nathalie Rauscher rond 1973 Peter en de wolf. Haar vader nam haar mee naar de 'imposante' Doelen voor een kennismaking met klassieke muziek. Die traditie zet ze nu voort met haar eigen zoon.

Lees meer

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.

Blij met nieuwe bassen

Ter ere van het 75-jarige bestaan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest zet Joop Bonebakker, voorzitter van de Vriendenvereniging, een project op touw: geld inzamelen voor de aanschaf van zes nieuwe bassen van topkwaliteit.

Lees meer

Hand in hand met het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Na 18 jaar vierde heel Rotterdam dit voorjaar feest: Feyenoord kampioen! In aanloop naar deze fantastische overwinning moedigde het Rotterdams Philharmonisch Orkest de Rotterdamse ploeg op een passende manier aan.