De Doelen

09 maart 1968

In de Koninklijke loge bij het Rotterdams Philharmonisch

De heer Bunge werd in 1968 door pianist Marinus Flipse persoonlijk uitgenodigd om zijn concert met het Rotterdams Philharmonisch Orkest bij te wonen. Het werd een bijzondere ervaring vanaf een bijzondere plek in de Grote Zaal.

"In 1968 gaf het Rotterdams Philharmonisch Orkest een Promenadeconcert onder leiding van Franz-Paul Decker. Ik volgde destijds pianolessen bij Marinus Flipse. Op een dag belde hij mij. Er was een concert waarbij hij optrad en of ik met mijn vriendin dat concert zou willen bijwonen. Natuurlijk wilden wij dat maar al te graag! Wij moesten ons melden bij de artiesteningang. Daar kwam hij, natuurlijk in rok, zo was dat toen nog. Hij leidde ons al pratend en gebaren makend langs de portier naar een lift en hij zette ons af in de, zoals hij het noemde, Koninklijke loge. Dat is de bovenste loge, helemaal links vooraan. Flipse liet ons de vertrekken zien die bij die loge horen, dit was natuurlijk een prachtig avontuur. Na afloop van het concert waarbij hij speelde maakte Flipse een diepe buiging naar de bewuste loge. Mensen keken wie daar zou zitten en wij zwaaiden vrolijk terug. Een ervaring om nooit te vergeten!"

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Een eerste date in de Doelen

Een eerste date in de Doelen

Op 21 februari 1980 speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van David Zinman werken van Mozart, Tsjaikovski, Bloch en Janácek. Een spannende avond voor de heer Kibbel en zijn toekomstige vrouw, want het was hun eerste echte avondje uit.

Lees meer

Betoverd door het gebouw

In het voorjaar van 1976 bezoeken Henk Uneken en zijn vrouw Corrie voor het eerst de Doelen. Ze raken betoverd door het gebouw en de klankkleur in de Grote Zaal. Een fascinatie die tot op de dag van vandaag is gebleven.

Lees meer

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer
Afbeelding bij Sterallures achter de schermen

Sterallures achter de schermen

De Amerikaanse stersopraan Jessye Norman treedt op 30 oktober 1992 na dertien jaar weer op in Rotterdam. Op het podium van de Doelen geeft ze glans aan Mahlers Das Lied von der Erde. Wat we niet weten is dat daar het nodige divagedrag aan vooraf ging.

Lees meer
Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Fascinatie voor dirigenten

Fascinatie voor dirigenten

Al sinds 1969 bezoekt Joop Bonebakker trouw de Doelen. Bij elk concert groeit zijn fascinatie voor dirigenten. Vanaf zijn vaste stek in de Grote Zaal bewondert en aanschouwt hij grote dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev en Simon Rattle.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer

Twin Towers en War Symphonies

Tijdens het Gergiev Festival in 2001 raakten muziek en wereldhistorie innig met elkaar verstrengeld. In dezelfde week dat twee boeings in de WTC torens in New York vlogen werden hier de toepasselijke War Symphonies van Sjostakovitsj uitgevoerd.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

Lucas & Arthur Jussen: 'In de Doelen zijn we gegroeid'

Al jaren geven pianisten Lucas en Arthur Jussen de prachtigste concerten op ons podium. Onlangs spraken we ze over hun band met de Doelen: van hun debuut bij het Rotterdams Philharmonisch en het geweldige Doelenpubliek tot kroketten in de kleedkamer.

Yannick Nézet-Séguin treedt aan als chef-dirigent

In 2008 treedt Yannick Nézet-Séguin (1975) aan als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch. De jonge, dynamische dirigent verovert in korte tijd het Doelenpodium. In deze aflevering van MOOIS spreekt Yannick over zijn eerste seizoen in Rotterdam.

Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer
Afbeelding bij 'We love you too...'

'We love you too...'

Op 30 november stond Yannick Nézet-Séguin nu niet eens voor zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest, maar voor zijn 'andere orkest': het Orchestre Métropolitain de Montréal. Het werd een warm welkom in Rotterdam.

Lees meer

Een nieuwe chef treedt aan

In deze video introduceert Lahav Shani, de nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zich aan Rotterdam. Tijdens een symbolisch fragment in de Grote Zaal overhandigt Yannick de baton aan zijn jonge opvolger.

Afbeelding bij Peter en de wolf: een familietraditie

Peter en de wolf: een familietraditie

In haar kriebelende lamswollen trui bezocht de 6-jarige Nathalie Rauscher rond 1973 Peter en de wolf. Haar vader nam haar mee naar de 'imposante' Doelen voor een kennismaking met klassieke muziek. Die traditie zet ze nu voort met haar eigen zoon.

Lees meer

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.

Aftermovie Eeuwfeest Schouwburgplein

Op 9 juni werd de 100ste verjaardag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gevierd op het Schouwburgplein. Zo'n 4000 bezoekers genoten van muzikale optredens én de live-vertoning van het Jubileumconcert op groot scherm. Een feest om nooit te vergeten!

Blij met nieuwe bassen

Ter ere van het 75-jarige bestaan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest zet Joop Bonebakker, voorzitter van de Vriendenvereniging, een project op touw: geld inzamelen voor de aanschaf van zes nieuwe bassen van topkwaliteit.

Lees meer

Hand in hand met het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Na 18 jaar vierde heel Rotterdam dit voorjaar feest: Feyenoord kampioen! In aanloop naar deze fantastische overwinning moedigde het Rotterdams Philharmonisch Orkest de Rotterdamse ploeg op een passende manier aan.