18 oktober 1966
Eindelijk een personeelsfeest voor het voltallige personeel
Van der Meer & Schoep was tot in de jaren tachtig een bekende bakker in Rotterdam. De heer A. Koster, zoon van de toenmalige directeur M. Koster, vertelt ons over de personeelsfeesten die het bakkersbedrijf vanaf 1966 jaarlijks in de Doelen organiseerde.
"Van der Meer & Schoep was een groot bedrijf met diverse bakkerijen, zo’n 80 winkels in de stad en ruim 100 bezorgwijken. De bakker was ook bekend van het merk King Corn, dat in 1962 in Rotterdam als sandwichbrood op de markt was gebracht. In 1965, 20 jaar na de bevrijding, werd er het Zweedse Wittebrood aan toegevoegd. De introductie van “King Corn Zweeds” werd gecombineerd met een actie voor het Zweedse Rode Kruis uit dank aan het Zweedse volk voor de ondersteuning in de vorm van bloem, dat in de hongerwinter per schip naar het zwaar getroffen Rotterdam werd vervoerd.
Van der Meer & Schoep was tijdens het bombardement zelf zwaar getroffen: de winkel, bakkerij en het hoofdkantoor aan de Gedempte Slaak waren volledig verwoest en ook elders in de stad waren winkels zwaar beschadigd en uitgebrand. In 1942 bestond het bedrijf 25 jaar, een jubileum, dat toen door de omstandigheden niet uitbundig gevierd kon worden. “Na de oorlog” was het devies. In de eerste helft van de zestiger jaren wilde men de oorlogstijd eens en voorgoed de rug toekeren en gaan genieten van de opkomende welvaart en van de stad die door de uitvoering van de wederopbouwplannen een nieuw gezicht begon te krijgen. Er waren in de jaren na de oorlog regelmatig personeelsfeesten geweest, maar het personeelsbestand was zo groot, dat er noodgedwongen sprake moest zijn van feestvieren in twee groepen. Nergens was er een locatie te vinden waar het voltallige personeel gehuisvest kon worden. Totdat de Doelen op 18 mei 1966 de deuren opende. De Grote Zaal was ruim genoeg voor zoveel mensen.
Precies vijf maanden na de opening van de Doelen vond op 18 oktober 1966 het jaarlijkse personeelsfeest plaats, waarvoor alle medewerkers met hun partners werden uitgenodigd. Er was ruimte voor 2200 mensen en de directie kon voor het eerst de gehele groep in de prachtige Grote Zaal bedanken voor hun inzet in de vorm van een fantastisch variété-programma. Na de optredens in de zaal vond er in de hal op de begane grond een dansfeest plaats, dat doorging tot in de kleine uurtjes. Voor velen was dit feest hun eerste kennismaking met de prachtige nieuwe Doelen. Men was trots op het gebouw dat door een groot deel van de aanwezigen, die de oorlog aan den lijve hadden meegemaakt, werd gezien als een nieuwe mijlpaal van de wederopbouw. Deze bijeenkomst werd door het personeel enorm gewaardeerd, zodat ook in de jaren hierna de Doelen werd uitgekozen voor de jaarlijkse personeelsfeesten."
Ook een verhaal? Stuur het ons!