De Doelen

01 januari 1992

Een ongebruikelijk verzoek

Op een zondagmiddag in 1992 zit Eliora Klijnsmit-Vonk met haar collega’s van het Havenziekenhuis aan de lunch, als er een patiënt binnenwandelt met een ongebruikelijk verzoek.

"Hij lag op de klasse-afdeling, dat had je toen nog,’ vertelt Eliora Klijnsmit-Vonk, die tussen 1990 en 2002 als verpleegkundige in het Havenziekenhuis werkte. ‘Daar lagen de welgestelden. Belezen, bereisde, cultuurminnende types. Zo ook die meneer die met twee kaartjes in zijn hand onze lunchruimte binnenliep. Zijn naam herinner ik me niet meer. Of iemand van ons zin had om met hem naar een middagconcert in de Doelen te gaan. Meneer was net geopereerd, maar de chirurg had hem toestemming gegeven om te gaan. Een vriend zou hem vergezellen, maar was verhinderd. Nu had hij een kaartje over. Alle collega’s keken naar mij: 'Eliora, jíj bent zo gek op klassieke muziek, ga jij maar mee!' Eigenlijk moest ik tot 16.00 uur werken, maar mijn collega’s beloofden mijn werkzaamheden over te nemen." 

Voor Eliora het wist, zat ze in de taxi naar de Doelen. "Meneer had zijn pyjama verruild voor een strak, donker pak. Ik wist dat hij daaronder een donkergroene boxershort droeg met teddyberen erop – ik had hem die ochtend nog onder de douche geholpen. Ik was blij dat ik me die ochtend ook redelijk netjes had aangekleed, al had ik toen niet kunnen vermoeden dat ik bij een klassiek concert zou belanden! We gingen naar de opera Boris Godoenov van Modest Moessorgski, een bombastisch werk dat ik zelf nooit uitgekozen zou hebben. Maar wat heb ik genoten! 

Het werd prachtig uitgevoerd door het Kirov Operakoor onder leiding van Valery Gergiev, erg indrukwekkend. Nog steeds hou ik in de gaten of dat stuk misschien weer eens ergens gespeeld wordt, maar nee. Ook meneer genoot zichtbaar van het concert, en ik geloof dat het hem extra plezier gaf dat zijn extra kaartje aan mij goed besteed was. Na het concert gingen we meteen terug naar het ziekenhuis, meneer moest nodig zijn bed weer in. Daarna is hij snel hersteld en uit het ziekenhuis ontslagen. Hoe het nu met hem gaat, en of hij nog leeft, weet ik niet. Hij was destijds al tachtig. Misschien leest hij dit verhaal op het Doelengeheugen en denkt hij: hé, die groene teddyberenboxershort komt mij bekend voor…"

Foto: © Hans van der Woerd

 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Sterallures achter de schermen

Sterallures achter de schermen

De Amerikaanse stersopraan Jessye Norman treedt op 30 oktober 1992 na dertien jaar weer op in Rotterdam. Op het podium van de Doelen geeft ze glans aan Mahlers Das Lied von der Erde. Wat we niet weten is dat daar het nodige divagedrag aan vooraf ging.

Lees meer

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Fascinatie voor dirigenten

Fascinatie voor dirigenten

Al sinds 1969 bezoekt Joop Bonebakker trouw de Doelen. Bij elk concert groeit zijn fascinatie voor dirigenten. Vanaf zijn vaste stek in de Grote Zaal bewondert en aanschouwt hij grote dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev en Simon Rattle.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer

Twin Towers en War Symphonies

Tijdens het Gergiev Festival in 2001 raakten muziek en wereldhistorie innig met elkaar verstrengeld. In dezelfde week dat twee boeings in de WTC torens in New York vlogen werden hier de toepasselijke War Symphonies van Sjostakovitsj uitgevoerd.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer