13 februari 1971
Voor een knaak naar het Nederlands Blazers Ensemble
Het was goedkoop, alternatief en in de Doelen: de knaakconcerten. Voor 2 gulden en 50 cent luisterde je in de hal van het concertgebouw naar klassieke muziek. In 1971 hoort de negentienjarige Connie Otto voor het eerst het Nederlands Blazersensemble.
Muziek hoort bij de opvoeding van Connie. Net na de opening van de Doelen nemen de ouders van Connie een abonnement, zodat ze één keer in de maand een concert kunnen bijwonen. Connie: "Als mijn moeder niet kon, mocht ik als oudste dochter soms mee naar een concert in de splinternieuwe Doelen. Dat was hartstikke gaaf."
Haar vriendje nam haar voor het eerst alleen mee uit naar een knaakconcert in de Doelen. "Die concerten waren hartstikke nieuw. Je betaalde een knaak en zat in de ontvangsthal, heel dicht bij de musici. Het concert was minder officieel dan een gewoon concert. We droegen bijvoorbeeld gewoon een spijkerbroek en er was geen koffie of thee. Alleen maar muziek." Om 23.00 uur begint Het Nederlands Blazers Ensemble. "Mijn vriend en ik zijn gek op blaasmuziek. Ik hoorde voor het eerst Gran Partita van Mozart, dat heeft veel indruk op me gemaakt. En Edo de Waard was jong en een beetje alternatief, net als de knaakconcerten."
Ontdekking van Steve Reich
Drie of vier keer bezoekt Connie met haar vriend een knaakconcert. Ze houdt in die tijd al erg van minimal muziek. Tijdens een knaakconcert ontdekt ze Steve Reich en sindsdien is ze fan. "Hij speelde een paar van zijn eigen werken op de marimba, samen met andere musici. Dat instrument produceert zulke mystieke klanken. Ik vind het zo mooi dat die mensen met vier stokken deze klanken naar voren kunnen brengen. Steve Reich was voor mij een ontdekking. En het grappige is dat ik later een foto van hem zag en dacht: verrek speelt hij nog steeds in die zwarte trui?!"
Ook een verhaal? Stuur het ons!